Kontaktirajte nas
Beograd, Srbija, 11000
info@nddesign.rs
Ph: +381600598051
Upiti o poslu
info@nddesign.rs
Ph: +381600598051

Core Web Vitals

Počinjemo ovu godinu od najvažnije stvari o kojoj bruji ceo (SEO) svet a to su Google-ovi Core Web Vitals.
Po prognozama SEO stručnjaka ovo će biti najvažnija stvar u 2021. godini za svaki web sajt na svetu. Core Web Vitals je grupa faktora koje Google smatra najvažnijim za iskustvo korisnika na sajtu. Ovo je, naravno, bilo važno i ranije ali od ove godine postaje i zvaničan ranking faktor u algoritmu. Pa, hajde da vidimo šta Google to meri.

Core Web Vitals se fokusiraju na 3 stvari:

Large Contentful Paint – koliko brzo se učitava glavni sadržaj na stranici
First Input Delay – koliko brzo stranica postaje interaktivna
Cumulative Layout Shift – koliko je stranica stabilna u pogledu sadržaja.

Large Contentful Paint

LCP meri brzinu učitavanja jedne stranice (na sajtu sa više stranica meri za svaku posebno). Ovde se računa vreme od klika na link za neki URL do učitavanja prvog smislenog sadržaja. Da bi korisničko iskustvo bilo dobro, LCP mora biti ispod 2,5 sekunde. Ovo nije ni malo jednostavno i zato treba voditi računa šta se postavlja na stranicu. Gledano sa SEO aspekta, veoma je loše imati slajder, fotografije velike rezolucije, video ili animaciju ali, čak i ako se odlučite da above the fold imate ovako velike i zahtevne elemente morate ih dobro optimizovati za brzo učitavanje.

 

First Input Delay

FID meri vreme do prve moguće interakcije. Računa se koliko je vremena potrebno da na nešto na sajtu može da se klikne npr da se ode na link iz menija, da se unesu parametri za logovanje u login polje,… da je moguća bilo koja vrsta interakcije posetioca sa samom stranicom. FID treba da bude ispod 100 milisekundi.
Važno je napomenuti da je ovo jedini Core Web Vitals parametar koji ne može da se meri u laboratorijskim uslovima već se za njega uzima prosečna vrednost iz stvarnog sveta za poslednjih 28 dana. Takođe, nije ni svaki posetilac došao na stranicu sa namerom da ostvari neku interakciju sa sadržajem već mu je sasvim dovoljno i ono što je video kada je došao tako da se ovo vreme nekad ne može ni izmeriti.

 

Cumulative Layout Shift

CLS meri vizuelnu stabilnost web stranice. Ovde se gleda da li se i koliko elementi na stranici pomeraju kako se ona učitava. Najbolji primer su popup-ovi koji nude da se prijavite na newsletter, loše pozicionirani cookie consent koji pokriva veći deo stranice, reklame, baneri koji iskoče kada želimo da izađemo sa strane… Tolerancija za ovaj parametar je manja od 0,1 što znači da treba da uklonite sve što iskače i prepada posetioce.

 

Core Web Vitals test

Jednom kada znamo šta su Core Web Vitals i zašto je važno da ih pratimo treba da znamo i kako možemo da ih izmerimo. Postoje dve vrste alata za merenje CWV-a:

– oni koji koji mere stvarno korisničko iskustvo iz stvarnog sveta i
– oni koji daju laboratorijske podatke podatke o tome kakvo bi korisničko iskustvo imali potencijalni posetioci web sajta

Postoji više načina i alata koji pokazuju LCP, FID i CLS a mi vam danas preporučujemo dva koja su besplatna:
1.  Page Speed Insights – u polje za analizu unesite URL koji želite da analizirate. Podaci se prikazuju posebno za mobile (ovo je default merenje) a posebno za desktop. Page Speed Insights prikazuje podatke kako iz stvarnog sveta tako i laboratorijske.
2. Google Search Console – svako ko se ozbiljno bavi online biznisom ili želi da svoj offline biznis prebaci i na online, mora da prati metrike koje daje GSC-a. Između ostalog, ovde se vide i Core Web Vitals. Ukoliko to do sada niste uradili, obavezno povežite svoj web sajt sa GSC-om. Ovde se vide problemi za sve stranice web sajta, ne samo za jedan URL kao što je to slučaj kod Page Speed Insights-a. Takođe, Google Search Consola prikazuje rezultate dobijene iz stvarnog sveta putem vašeg Chrome pretraživača.

Preporučujemo vam da testiranje uvek uradite uz pomoć više različitih alata jer se dešava da se rezultati razlikuju od alata do alata. Takođe, testiranje ponovite nekoliko puta u roku od par dana jer se i tu primećuje razlika. Do razlike dolazi zbog toga što različiti alati koriste različite servere od kojih su neki u drugim zemljama.

 

Rezultati

Kada prvi put uradite Core Web Vitals test može vam se učiniti da vam je sajt jako loš odnosno spor i da ima dosta problema. Svi problemi mogu se rešiti nekom vrstom optimizacije a u nastavku tih rezultata tačno je i navedeno šta i kako može da se popravi. Neke od izlistanih stvari možete popraviti i sami dok će vam za druge biti potrebna pomoć programera. Pored svake „primedbe“ Google vam daje kratko objašnjenje šta nije OK ali i link da o tome saznate više. 


U svakom slučaju, ne gubite nadu i ne zanemarujte ove dragocene podatke. Od njih vam zaista zavisi vidljivost i pozicija na Google-u.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Koristimo sveže ispečene & ukusne kolačiće na našoj web stranici kako bi smo poboljšali funkcionalnost, omogućili posetiocima bolje iskustvo pretraživanja i prilagodili naše oglašavanje.